keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Vuoden rohtokasvi Siankärsimö

Akantupakki, Aivastusruoho, Kirokukka ja Lavantautiheinä. Rakkaalla ja niin monikäyttöisellä rohdolla on monta nimeä. 
Kansanperinteessä lääkekäytössä olevista kasvimaan tai pellon antimista puhuttiin, "vanhimpana"tai "nuorimpana", tällä tavoin luokiteltiin eri kasvien käyttöä rohtokäytössä. Siankärsimöä kutsuttiin myös nimellä "Pellonvanhanen" ja sen erimuunnokset kielii kasvilääkekäytöstä. Onpa Siankärsämöä pidetty hääkukkanakin, uskomus on että kasvi tuo vähintään seitsemän vuotta kestävän rakkauden. Kynnyksen alle laitettuna on se on pitänyt noitavoimat poissa ja tehnyt tyhjiksi vahingoittavat taiat.


 (Siankärsimö löytyy yleisesti valkeana. Värisävyt voivat vaihdella vaalenapunaisesta jopa näin pinkkiin.)

Siankärsämöllä on tutkitusti antibakteerisia vaikutuksia. Siankärsämö vaikuttaa maha-suoli-haima-alueen kouristuksien laukaisijana. Se lisää myös ruokahalua. Siankärsämön immunostimulanttisia vaikutusta käytetään hyväksi ihon ja limakalvojen tulehdusten sekä haavojen hoidossa. Ulkoisesti kasvi sopii käytettäväksi kääreinä ja kylpyinä huonosti paraneviin haavoihin ja erilaisiin ihovaivoihin. 
Kasvin useat eri ainesosat (mm. eteerisen öljyn kamatsuleeni) estävät tulehduksia. Eteerisellä öljyllä on myös hiivasienten kasvua estävä fungistaattinen vaikutus. Parkkiaineet vaikuttavat supistavasti ulkoisesti ihoon. Siankärsämöllä on merkitystä myös yskänrohtona.
Kansanperinteessä kerrotaan kuinka haavat on saatu paranemaan nopeasti ja arpeutumaan siististi hieromalla tuoretta siankärsämöä haavaan. 
Kasvista on olemassa lukemattomia legendoja, kuinka irronneet sormet, nenät ja korvat on saatu istutettua takaisin paikoilleen käyttämällä lääkkeenä tuoretta siankärsämöä tai siankärsämöviinaa. 
Siankärsämön tuoksu on ryytimäisen väkevä, sillä se sisältää mm. haihtuvia öljyjä ja karvasaineita, seskviterpeenilaktoneja, flavonoidiglykosideja ja azuleenia. Kasvi sisältää myös runsaasti mm. mangaania, magnesiumia ja rautaa sekä A- ja C-vitamiineja.
Siankärsämöä sopii hyvin myös puhdistuskuurien yhteydessä ”verta puhdistavana” poistamaan kuona-aineita mm. nokkosen ja voikukan kanssa. Saunassa sitä voi sitoa yhdessä koivun kanssa vastaksi tai vihdaksi. Marjametsässä tätä tuhattaituri kannattaa sivellä iholle, itikat ja muut lentävät kiusankappaleet eivät tästä rohdosta pidä!
Siankärsämö on erittäin monikäyttöinen rohtokasvi. Sarjassani Anumati Naturals käytän tätä kasvia erilaisissa yhdisteissä Aknen hoitoon ja ihon puhdistukseen. Tasoittaapa se hyvin ihon väriä ja toimii ihottomankin hoitoon. 
Suomen Luonto ja perinnetietous yhdistävänä tekijänä, I love it!

.


Rohdon juuret puhetkoon, 
Lehdet nouskoon,
Kukat kukkikoot,
Äkämä, pukama, putken polttama, 

siirrä sijas, muuta majas. 
iho ihmisen paratkoot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti